CureQ onderzoek komt op gang

Binnen het Radboud UMC is men volop opzoek naar Bio markers, die gebruikt kunnen worden om het effect te zien van VO659. De chaperonne stof van VICO therapeutics, die getest gaat worden op de invloed die het heeft op de eiwit klontering bij ataxie en de ziekte van Huntington.

VO659 richt zich op de CAG-herhalingsexpansie op een allel-voorkeursmanier, is omkeerbaar en van voorbijgaande aard en verandert de DNA-code niet, aldus VICO. In principe is deze stof toepasbaar op alle Poly-Q vormen van ataxie. En dat zijn er meer dan de twee genoemde vormen, die thans aan dit onderzoek meedoen. Bij een succesvol onderzoek kunnen in een latere fase dus ook andere vormen van ataxie profijt hebben van dit onderzoek.

Momenteel wordt vooralsnog onderzocht hoe de mens met SCA1, SCA3 en Huntington deze chaperonne stof verdraagt. De eerste stap in de klinische trial.

Mooie naam vond ik dat trouwens, chaperonne stof.

Weten jullie het nog? Vroeger werden chaperonnes ingezet bij contacten tussen geliefden. De chaperonne moest er dan op toezien dat er tussen de geliefden niets gebeurde dat maatschappelijk gezien qua waarden en normen niet kon.

Hier heeft een stof die naam gekregen, waar het haar functie is om klontering tussen giftige eiwitten tegen te gaan. Een mooie symbolische naam dus.

Het onderzoek loopt door tot 2026.

We houden jullie op de hoogte van de voortgang.

Pin It on Pinterest