Oproep voor deelname wetenschappelijk onderzoek Radboudumc

De afdeling Neurologie van het Radboudumc is op zoek naar mensen met een erfelijke ataxie die ook cognitieve klachten hebben. Voorbeelden hiervan zijn problemen met het denken en geheugen, maar ook een verminderde aandacht, concentratie en verhoogde prikkelbaarheid.

De cognitieve klachten die kunnen optreden bij een ataxie zijn een gevolg van verstoorde verbindingen tussen de kleine hersenen en gebieden in de grote hersenen die betrokken zijn bij het verwerken van informatie en emotie. Eerder onderzoek heeft laten zien dat deze verbindingen kunnen worden verbeterd door het elektrisch stimuleren van de kleine hersenen. Met dit onderzoek willen wij achterhalen of dit ook kan helpen tegen de cognitieve klachten bij patiënten met een aandoening van de kleine hersenen.

In dit onderzoek worden deelnemers gedurende twee weken behandeld met elektrische stimulatie van de kleine hersenen. Dit houdt in dat de behandeling twee keer vijf dagen achtereen (maandag t/m vrijdag) gegeven zal worden. De helft van de deelnemers krijgt ‘echte stimulatie’ en de andere helft krijgt ‘schijn-stimulatie’, dit wordt door loting bepaald. Zowel de deelnemer als de onderzoeker weten niet of er ‘echte’ of ‘schijn-‘ stimulatie gegeven wordt. 

Voor en na de behandeling zullen we verschillende tests verrichten om te beoordelen of de cognitie verbeterd is. Daarnaast worden enkele vragenlijsten afgenomen en zal een kort lichamelijk onderzoek plaatsvinden. Deze onderzoeken zullen na 6, 13, 26 en 52 weken herhaald worden.

Het onderzoek vindt plaats in het Radboudumc in Nijmegen. Reis- en parkeerkosten zullen vergoed worden, en er is eventueel de mogelijkheid om gebruik te maken van een overnachting in het Radboudhotel.

Als u interesse heeft om deel te nemen, of meer informatie wilt over het onderzoek, kunt u contact opnemen met Stacha Reumers, onderzoeker in opleiding:

E-mail: stacha.reumers@radboudumc.nl
Telefoonnummer: 024-30 98 145

Met vriendelijke groet,
Drs. Stacha Reumers, onderzoeker in opleiding
Dr. Bart van de Warrenburg, projectleider en neuroloog

Pin It on Pinterest