Een gedetailleerde scan van de bedrading van de hersenen

Een film toont het menselijke brein in ongeëvenaard detail, dankzij een partnerschap tussen Cardiff University en Siemens Healthineers.

De hersenen van de medische journalist van de BBC, Fergus Walsh, werden gescand in Cardiff University Brain Research Imaging Center (CUBRIC) met behulp van de krachtigste MRI-scanner van Europa: de Magnetom Skyra Connectom 3T.

Siemens Healthineers gebruikten de scangegevens om verbluffende beelden van Fergus’ hersenen te maken door een techniek toe te passen die wordt gebruikt in de filmindustrie. De afbeeldingen bieden een verbluffend nieuw beeld van de paden door de hersenen en onthullen een complexe reeks verbindingen die de hersenfunctie ondersteunen.

Een andere vrijwilliger, Sian Rowlands, liet zich ook scannen. Sian heeft multiple sclerose (MS). Conventionele scans laten duidelijk laesies zien – gebieden met schade – in de hersenen van MS-patiënten. Maar de geavanceerde scan, die de dichtheid van de zenuwuitlopers laat zien, kan helpen bij het verklaren hoe de laesies de motorische en cognitieve paden beïnvloeden. Kortom wat bewegingsproblemen en extreme vermoeidheid bij Sian kan veroorzaken.

———————————————————————————

Pin It on Pinterest