Wat veroorzaakt SCA23?

Het team van Dineke Verbeek van het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen) heeft in een eerdere studie ontdekt dat een mutatie in het opioïd systeem SCA23 veroorzaakt. Het opioïd systeem reguleert pijn, beloning en verslaving.

In een vervolgstudie heeft het team gekeken naar de gevolgen van SCA23 mutaties op een onderdeel van het opioïd systeem, dynorfine genoemd. Dynorfine wordt geproduceerd door groepen zenuwcellen op verschillende plekken in het centraal zenuwstelsel. Dynorfine werkt als een signaalstof die de impulsen overdraagt van de ene zenuwcel naar de andere.

De gedachte was dat mutaties de 3D-structuur van dynorfine veranderen. Door de verandering van de structuur van dynorfine zal de werking van het opioïd systeem beïnvloed worden. Maar hoe werkt het opioïd systeem? 
Als er een zenuwsignaal het einde van een zenuwuitloper bereikt dan zal onder andere dynorfine vrijkomen die bindt met de volgende zenuwuitloper. Zo wordt een zenuwsignaal verder getransporteerd. Ook opiaten, waarvan de pijnstiller morfine het meest bekend is, kan binden aan deze receptoren. 
Mutaties in dynorfine veranderden de 3D-structuur van dynorfine dusdanig dat dynorfine niet goed meer kan binden aan de specifieke receptor. de volgende zenuw kan dus niet goed meer geactiveerd worden. 
Ook werd gezien dat zenuwcellen die behandeld werden met een remmer van het opioïd systeem verhoogde celdood hadden vergeleken met zenuwcellen die niet behandeld werden met de opioïd systeem remmer. 

De bevindingen doen vermoeden dat verminderde opioïd signalering schadelijk is voor zenuwcellen en dat dit een medeoorzaak is van de degeneratie van Purkinje cellen in de kleine hersenen van SCA23 patiënten.

Waarom Purkinje cellen zo gevoelig zijn voor veranderingen in de activatie van het opioïd systeem is nog niet bekend. Misschien heeft lage dosering pijnstilling een beschermend effect op SCA23. Dit moet nog onderzocht worden in vervolgstudies.

——————————————————————————-

Altered secondary structure of Dynorphin A associates with loss of opioid signalling and NMDA-mediated excitotoxicity in SCA23. Smeets CJ, Zmorzyńska J, Melo MN, Stargardt A, Dooley C4, Bakalkin G5, McLaughlin J, Sinke RJ, Marrink SJ, Reits E, Verbeek DS.
Hum Mol Genet. 2016 Jul 1;25(13):2728-2737. Epub 2016 Jun 3.

Pin It on Pinterest