Blog van de Voorzitter “Gesol met de gezondheidszorg?”

Gesol met de gezondheidszorg?

We naderen de verkiezingstijd.

Zenuwachtig geworden door het manifest ouderenzorg van Hugo Borst en  Carin Geamers beginnen politici allerlei beloften te doen. Tegelijkertijd rollen ze over elkaar heen om de eer op te strijken van degene die het eerst een belofte deed of de problemen in de zorg zag.
Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) begon deze dans met een harde toezegging van twee miljoen. Onze premier Mark Rutte (VVD) bood daar ruimschoots overheen met 2 miljard.
Mijn hart juichte en danste door mijn borstkas. De regering heeft het licht gezien. Ze gaan de zorg op een acceptabel niveau brengen. Hoort, zegt het voort!
’s Avonds zat ik nog enigszins gelukzalig te zappen en bleef hangen bij Eva Jinek. Mark Rutten was bij haar te gast.
‘Is die 2 miljard van u nu een verkiezingsbelofte of een harde toezegging?’ hoorde ik haar aan onze premier vragen. ‘Een harde toezegging natuurlijk’, hoorde ik een stemmetje in mij juichend roepen.
Mark Rutte begon te vertellen dat hij nog niet precies wist hoe hij nu die 2 miljard in de zorg ging besteden. Kregen alleen de organisaties die goede zorg leverde extra geld?
‘Natuurlijk niet’, hoorde ik het stemmetje in mij geschrokken roepen.’Die hebben niet zo’n groot bedrag nodig!’
Mark Rutte ging door alsof hij het stemmetje in mij niet had gehoord. ‘Als ik de zorginstellingen die slechte zorg leveren extra geld geef, dan gaat dat onder strikte voorwaarden. Realiseren zij die voorwaarden niet, dan wordt hun directeur als verantwoordelijke ontslagen.’
‘Dat laatste niet doen!’ riep het stemmetje in mij wanhopig. ’Dan gaat het geld op aan een altijd te grote ontslagvergoeding.’
Eva Jinek haalde mij gelukkig weer terug in de realiteit van het programma. ‘Meneer Rutte. Wilt u mijn vraag eenvoudig beantwoorden en niet zoals bij u gebruikelijk is, u in een woordenbrij verschuilen. Eerder deed u allerlei  verkiezingsbeloften, die u daarna brak. Dus wil ik weten: gaat u echt na de verkiezingen 2 miljard extra aan de zorg geven?’
Opnieuw geeft Mark Rutte geen simpel antwoord, maar volgt er een verhaal waarbij ik in gedachten zie hoe hij allerlei slagen om zijn arm windt. Want dat is wat zijn woorden eigenlijk zeggen.
Het stemmetje in mij is ontdaan stil gevallen en mijn hart is langzamer gaan kloppen.

Als het gesprek op de gefotoshopte foto van Wilders met de demonstrerende Pechtold aan de orde komt, blijkt dat fotoshoppen erg populair is geworden onder politici. Er volgen foto’s van mooie vrouwen waarop het hoofd van allerlei partijpolitici is geplakt. Pechtold blijkt zelfs zo’n foto een van Wilders te hebben geproduceerd!
Dan wordt het me duidelijk. Politici zijn bezig elkaar belachelijk te maken met knip en plakwerk, zoals ze onder andere in de onderbouw van het basisonderwijs doen. Daarvoor betalen wij hun via onze belastingen. Dit is het niveau waaraan wij ons land en de zorg toevertrouwen.
Dus of die 2 miljard er echt komt?
Ik weet het niet meer.

Gerard Kulker.

Pin It on Pinterest