Studie naar effect draagbare stabilisator bij ataxie

Er is een zeer kleine studie opgezet om een apparaat te testen bij ataxie patiënten dat mogelijk de stabiliteit vergroot. 
Prikkels worden door de zintuigen via de zenuwbanen naar het centrale zenuwstelsel geleid. Als antwoord wordt er een signaal naar de spieren gestuurd. Bij ataxie is dit proces verstoord. Het onderzoek is opgezet om te onderzoeken of prikkeling van de zintuigen een positief effect heeft op het evenwicht en stabiliteit. 
Elf volwassen ataxie patiënten met een bevestigde diagnose van autosomale dominante spinocerebellaire ataxie of ataxie van Friedreich is gevraagd om het apparaatje – een soort chip – drie weken te dragen. Bij de deelnemers werd drie maal een aantal testen afgenomen. De eerste keer was vlak voor het gebruik van het apparaat. De tweede metingen vonden direct plaats na het gebruik van het apparaat. De laatste metingen vonden 3 weken na het dragen van het apparaatje plaats. 
De testen die afgenomen werden waren: 
  • SARA (ataxie score test)
  • 9-HPT (test fijne motoriek)
  • PATA (spraaktest)
  • 6MWT (looptest)
  • loopanalyse

Conclusie

Er werden geen nadelige effecten gerapporteerd.

Alle testen toonden een statisch aantoonbare verbetering na drie weken van stimuleren van de zenuwen.  
Er werden geen statistisch aantoonbare verschillen gemeten tussen de tweede en laatste meting. 
Deze kleine studie geeft aanleiding om een grotere studie op te zetten naar het stimuleren van zenuwen en heet positieve effect daarvan op het evenwicht en het looppatroon van ataxie patiënten.

————————————————————————–

A wearable proprioceptive stabilizer for rehabilitation of limb and gait ataxia in hereditary cerebellar ataxias: a pilot open-labeled study, Leonardi, L., Aceto, M.G., Marcotulli, C. et al. Neurol Sci (2016). doi:10.1007/s10072-016-2800-x


Pin It on Pinterest