Betrek patiënten bij besluiten die hen raken

06 dec 2017

‘Neem geen besluiten over zaken die patiënten raken, zonder ze er bij te betrekken.’ Dat is de boodschap van Patiëntenfederatie Nederland aan de Tweede Kamer. Die bespreekt volgende week de begroting van het ministerie van VWS voor 2018.

In een brief aan de Kamer wijst de Patiëntenfederatie op het te hoge eigen risico in de zorg, op de opeenstapeling van zorgkosten en eigen bijdragen en op de bijbetalingen voor geneesmiddelen.

Plannen van het nieuwe kabinet lijken de positie van patiënten te versterken, maar veel zal afhangen van de uitwerking. Daarom is het belangrijk dat patiënten(organisaties) al in een vroeg stadium bij de uitwerking van alle voornemens worden betrokken.

Een andere manier van betalen voor geneesmiddelen “kan leiden tot een veel grotere groep van patiënten, die vanaf 2019 een eigen bijdrage moeten gaan betalen voor medicijnen”, aldus de brief. Bovendien bestaat het gevaar dat patiënten moeten overstappen naar een goedkoper medicijn, dat mogelijk niet goed bij hen past.

Daarom is het nodig om patiënten al in een vroeg stadium bij alle plannen te betrekken, stelt de Patiëntenfederatie.
———————————————————————————————–
Lees hier de brief aan de Tweede Kamer

Pin It on Pinterest