Biohaven – Studie naar trigriluzole en SCA is negatief

Persbericht 2 oktober 2017

Biohaven meldt dat de werkzaamheid van trigriluzole in een studie van 8 weken niet aangetoond kon worden.

Trigriluzole is een nieuwe chemische stof die het glutamaat in de hersenen regelt. Glutamaat is één van de belangrijkste stoffen in de hersenen die de overdracht van zenuwsignalen tussen de zenuwen regelt.

De studie werd in achttien locaties in de USA uitgevoerd. Er werden ongeveer 141 volwassen SCA patiënten gevolgd. Een deel van de patiënten kreeg een placebo (nepgeneesmiddel). Zowel de arts, onderzoeker als de patiënt zelf wisten niet of een deelnemer het geneesmiddel kreeg of het nepmedicijn. Op deze manier kon de werking van het geneesmiddel zo eerlijk mogelijk bestudeerd worden.

De studie bestudeerde of een dagelijkse dosis van 140 mg trigriluzole de SARA score (Scale for Assessment and Rating of Ataxia) na 8 weken zou beïnvloeden.

Helaas bleek de SARA score niet duidelijk veranderd te zijn in de behandelgroep ten opzichte van de placebo groep.  Patiënten die de placebo medicatie kregen vertoonden ook een lichte verbetering van de SARA score. 50.8% van de met trigriluzole behandelde patiënten gaven aan dat zij een verbetering merkten. In de placebo groep lag dit percentage zelfs hoger namelijk 59.1%.

Hoewel er na 8 weken geen verschil merkbaar was tussen de twee groepen gaat de studie wel door. De resultaten worden in het laatste kwartaal van 2018 verwacht.

———————————————————————————————————-
Persbericht Biohaven 2 oktober 2017

Pin It on Pinterest