Verzekeringen

Verzekeren en erfelijkheid

Erfelijkheid.nl: Kun je je nog wel verzekeren als er in je familie een erfelijke ziekte voorkomt? Of als je zelf een erfelijke aanleg hebt voor een ziekte maar hier geen klachten van hebt? Kan je problemen verwachten bij het afsluiten van een levensverzekering voor een hypotheek? Wat wordt er gevraagd in een gezondheidsverklaring? En kan een verzekeringsmaatschappij alles vragen over je gezondheid en die van je familie? Wat zijn de regels eigenlijk?

Bij veel mensen waar in de familie een ziekte voorkomt die mogelijk erfelijk is, spelen deze vragen. Uit eerder onderzoek van het Erfocentrum bleek dat twee derde van de Nederlanders denkt dat een DNA-onderzoek het moeilijker kan maken een (levens)verzekering af te sluiten. Maar in de praktijk blijkt dit vaak mee te vallen. Daarom is er een speciale website Erfelijkheid.nl ontworpen om meer informatie te geven over verzekeringen en erfelijke ziektes.

In de folder Verzekeren en erfelijkheid zijn regels en tips op een rij gezet. De brochure is in oktober 2019 geheel herzien. Gedrukte exemplaren zijn te bestellen door een mail te sturen naar info@erfocentrum.nl onder vermelding van naam en postadres. Aan het toesturen van meerdere exemplaren kunnen verzendkosten verbonden zijn.

Vergelijken Zorgverzekeringen

Natuurlijk is het afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wensen welke zorgverzekering het best bij u past. Via de vergelijker goedkoopstezorgverzekering.nl past u de lijst aan op uw persoonlijke situatie. Met deze module wijzigt u eenvoudig de dekking, waardoor u in één oogopslag de best passende verzekeringen vindt.

Ook via Zorgwijzer.nl  kunt u zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. Deze website biedt het laatste nieuws omtrent het zorgstelsel en een overzicht met alle premies en zorgverzekeraars.

Wordt uw lidmaatschap van de vereniging vergoed?

Op Zorgwijzer kunt u nalezen of uw zorgverzekeraar het lidmaatschap van uw patiëntenvereniging eventueel vergoed.

Vragen over uw zorgverzekering?

Zorgverzekeringslijn.nl  (onderdeel van SKGZ, zie hieronder) is een informatie- en adviespunt voor burgers, die vragen hebben over de zorgverzekering. Via het gratis telefoonnummer 0800 64 64 644 en hun website biedt Zorgverzekeringslijn.nl neutrale en onpartijdige informatie bij betalingsproblemen van zorgverzekeringen of bij het onverzekerd zijn. In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) richt Zorgverzekeringslijn.nl zich op het terugdringen van het aantal wanbetalers en onverzekerden.

Wat te doen bij klachten en geschillen?

Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) is een onafhankelijke en onpartijdige organisatie. Het doel van SKGZ is het helpen oplossen van problemen tussen u en uw zorgverzekeraar. Dat kan door bemiddeling van de Ombudsman Zorgverzekeringen of door een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Zorgverzekeringen.

Uiteraard probeert u er eerst samen met uw zorgverzekeraar uit te komen. U vraagt de zorgverzekeraar de beslissing waar u het niet mee eens bent te heroverwegen. Krijgt u van uw zorgverzekeraar geen bevredigend antwoord? Voldoet uw klacht aan de voorwaarden? Dan kunt u bij SKGZ terecht.

Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ)
Postbus 291
3700 AG Zeist
E-mail: info@skgz.nl
Telefoon: 088 – 900 6 900 (bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur).
https://www.skgz.nl/

Pin It on Pinterest