Voeding

Voeding. Laat eten weer smaken! 

Voedzaam en lekker eten is van essentieel belang voor lichaam en geest. Als we voldoende goede voedingsstoffen binnenkrijgen heeft dat een positief effect op onze vitaliteit. We hebben meer energie en voelen ons beter. Maar als je problemen hebt met kauwen en/of slikken kan het eten van een warme maaltijd een hele opgave zijn. 

Bij Apetito weten ze als geen ander hoe belangrijk het is om te genieten van je eten en daarom hebben zij een assortiment gepureerde en gemalen maaltijden ontwikkeld die een evenwichtig voedingspatroon ondersteunen. De gepureerde maaltijden kenmerken zich door een gladde structuur en zijn daardoor aangenaam te eten. Kauwen is niet nodig en de kans op verslikken minimaal. 

De recepturen zijn zo samengesteld dat deze ook na het pureren nog altijd even heerlijk en herkenbaar smaken. De gepureerde maaltijden worden daarnaast gepresenteerd in hun oorspronkelijke vormen waardoor de maaltijd niet alleen goed smaakt, maar er ook goed uitziet. De kleine porties zijn circa 40% kleiner ten opzichte van een normale gepureerde maaltijd, maar zijn verrijkt met eiwit en energie, waardoor de voedingswaarde gelijk is aan een normale portie. Zo bevatten alle gepureerde maaltijden minimaal 500 kilocalorieën en 20 gram eiwit*.

Alle maaltijden worden vriesvers geleverd en kunnen eenvoudig worden bereid in zowel magnetron als oven. Het winVitalis-assortiment wordt gebruikt in instellingen, maar ook aan huis geleverd.

Als slikken moeilijker wordt 

Easy-to-Eat is speciaal ontwikkeld voor mensen die moeite hebben met slikken of alleen dik vloeibare voeding mogen eten. Dankzij hoge concentraties eiwitten draagt Easy-to-Eat bij aan het behoud van de conditie en het helpt de weerstand te ondersteunen. Het is een fris zuivelproduct en verkrijgbaar in twee verschillende zuivere vruchtensmaken en smelt iedere hap als het ware in de mond.

Bouwsteentjes.nl Een ander lekker tussendoortje is het zogenaamde Bouwsteentje. Het heeft de vorm van een gebakje en is verkrijgbaar in vier verschillende smaken. Het Bouwsteentje is verrijkt met hoogwaardige eiwitten. Bij de ontwikkeling van beide producten zijn zowel een diëtist, een logopedist als een wetenschapper op het gebied van slikproblemen betrokken geweest. Easy-to-Eat is net als de Bouwsteentjes verkrijgbaar of te bestellen bij de C1000.

Brintafelen
Het boekje Brintafelen bevat 49 smaakvolle Brinta paprecepten die in het bijzonder geschikt zijn voor mensen die afhankelijk zijn van dik-vloeibare voeding vanwege kauw- en slikproblemen. De recepten zijn op basis van Brinta met verschillende melkproducten zoals melk, karnemelk, yoghurt en vla. Ze zijn zodanig samengesteld dat er sprake is van een evenwichtige voedingswaarde. Deze is bij elk recept aangegeven. De recepten zijn eenvoudig en praktisch. Het boek brengt je op ideeën van wat er mogelijk is. Bestellen kan via de site van Uitgeverij Boekenbent. De prijs is € 16,50 (115 pagina’s).  

Kookboeken en folders Moeilijk slikken, lekker eten 

In de afgelopen jaren zijn diverse folders en kookboeken voor aangepaste voeding verschenen, geschreven voor patiënten met slikstoornissen als gevolg van bijvoorbeeld een hersenziekte of een spierziekte.

Op de website https://www.moeilijkslikken.nl/aangepast-voeding/kookboekenvindt u verschillende kookboeken over aangepaste voeding of andere voedingsconsistenties geschikt voor mensen met een slikstoornis. Folders over  ‘Vloeibare Voeding’, ‘Gemalen en zachte voeding’ en ‘Adviezen voor energie- en eiwitverrijkte voeding’ van de afdeling Diëtetiek van het Radboudumc in Nijmegen vindt u op de website van het Radboudumc. Ook Spierziekten Nederland heeft een pagina over voeding bij slikproblemen.

Kookboek Brainfood, van avocado tot walnoot
Journaliste Froukje Wattel zocht na haar herseninfarct vier jaar geleden naar gezondere recepten, maar wilde wel lekker blijven eten. Het kookboek is de neerslag van haar culinaire zoektocht. Ze koos ruim zeventig overheerlijke recepten omdat ze goed voor hersenen, hart en bloedvaten zijn. Het boek is 120 pagina’s dik en is nog bij bol.com te bestellen voor € 7,00.

Pin It on Pinterest