Verslag jongerenweekend 2023

Jongerenweekend 18 – 21 augustus 2023 in Otterlo

Vrijdagmiddag 18 augustus:
Om 15.00 uur komen de eerste vrijwilligers aan bij de accommodatie (’T Lorkenbos). We zijn met z’n vieren, we maken de bedden op en zorgen dat alles in het huisje op orde is. Na een uurtje komen de laatste vrijwilligers aan (de zorgvrijwilliger en haar vriend), met wie we ook de boodschappen die bezorgd worden, uitpakken en opruimen.
Terwijl we de boodschappen opruimen, komen de gasten één voor één binnendruppelen.
Enkele vrijwilligers beginnen met koken (nasi), terwijl de gasten wat drinken en bijkletsen.
Als de nasi klaar is, gaan we gezamenlijk op het terras bij onze accommodatie, eten. Iedereen kletst gezellig met elkaar, terwijl we lekker eten.
Onze zorgvrijwilliger laat zien dat ze meer dan bekwaam is (laat iedereen in z’n waarde door de zelfstandigheid te stimuleren, maar tegelijkertijd weet ze heel goed wat er gebeurt en wat ze moet doen).
Na het eten, kletsen we wat en we spelen daarna een leuk spel (weerwolven).
Hierna gaat iedereen naar bed.

Zaterdag 19 augustus:
Tussen 9.00 en 11.00 uur kan iedereen op z’n eigen tijd douchen/aankleden/ontbijten. 2 Vrijwilligers hebben namelijk de tafel gedekt (buiten, want het is wederom heerlijk weer), wat erg fijn is.
Na het ontbijt beginnen we gezamenlijk aan wat rekken en strekken in de stoel, stoelyoga. Dit is erg gezellig en vol van improvisatie (maar dat maakt ’t juist leuk.
Rond 12.30 uur gaan we lunchen, waarna we vertrekken naar onze eerste activiteit buitenshuis, buggy rijden (een soort omheinde quad).

Na aankomst bij het bedrijf ‘Buggy-huren’ blijkt dat we nog even moeten wachten op buggy’s die nog onderweg zijn. Ondertussen krijgen we wat uitleg over het buggy rijden.
Als de buggy’s terugkomen (blijkbaar van een vrijgezellenfeest), mogen wij plaatsnemen in de buggy’s. Per buggy is er plek voor 2 personen, achter het stuur moet sowieso iemand plaatsnemen met een rijbewijs. Nadat dit allemaal goed geregeld is, kunnen we vertrekken. In een stoet van 7 buggy’s gaan we op pad. Tijdens het rijden kun je niet kletsen ofzo, je hoort alleen de motor van de buggy. Ook is het niet heel verstandig om tijdens het rijden te lachen met open mond, tenzij je lekker zand wilt happen.
1,5 uur lang mogen we een mooie route rijden over de Veluwe en door Voorthuizen. Vooral in het bos, over zandpaden, lijkt het net of je in een achtbaan zit (we hebben allemaal een buik-borstgordel om). Dan wordt het dus een uitdaging om je mond dicht te houden. Onderweg houden we nog een pauze op een mooi stukje van de Veluwe, even wat drinken is wel fijn. De vrijwilligers wisselen van buggy (zo ontstaan er dus nieuwe duo’s) en we gaan weer op pad.
Eenmaal terug blijkt iedereen het super leuk te hebben gehad, erg fijn!
Iedereen frist zich even op met wat natte handdoeken (iedereen heeft een zwart gezicht), hierna vertrekken we weer naar ’T Lorkenbos.
Daar aangekomen wil iedereen douchen, dus dit doen we ook.
Nadat iedereen gedoucht is, gaan we barbecueën. Onze 2 barbecue-masters zorgen dat iedereen lekker kan eten.
Nadat we lekker hebben gegeten, kletst iedereen nog wat en daarna gaan we naar bed, moe maar voldaan.

Zondag 20 augustus:
Deze ochtend loopt weer net als de dag hiervoor, iedereen start op z’n eigen tijd en op z’n eigen manier op. Na het ontbijt is er weer stoelyoga, even lekker rekken en strekken aan het begin van de dag.
Na de lunch gaan we er weer op uit. Vandaag gaan we enkel teambuildingsactiviteiten doen. Dit is naast het vakantiepark, dus we lopen (rollen) hiernaartoe.
We gaan hier enkele activiteiten doen waarbij je gedwongen wordt om samen te werken. We beginnen met 1 stok met z’n vijven boven ons hoofd houden met 1 vinger p.p., terwijl we de stok langzaam laten zakken naar heuphoogte. Ook maken we enkele puzzels met dezelfde puzzelstukken, we maken een geblinddoekt vierkant met mensen en we sluiten af met het bouwen van een toren van bamboestokken.
Na de afsluiting, keren we weer terug naar ’T Lorkenbos.
Voor degenen die willen, gaan we even naar Ede een ijsje eten. De anderen kunnen bij de accommodatie blijven en even uitrusten.
Terug bij de accommodatie, gaan enkel vrijwilligers friet halen. We gaan namelijk Tafelfriet eten (aluminiumfolie over de gehele tafel, friet erop en smullen maar). Nadat iedereen zijn of haar buikje vol heeft, gaat iedereen alvast wat spullen inpakken, morgen gaan we alweer naar huis. De avond loopt zoals deze loopt, enkelen doen een spelletje, anderen zitten op de bank. Al met al weer een geslaagde dag.

Maandagochtend 21 augustus:
Vanochtend moeten we vroeg op, we moeten immers al om 10.00 de sleutel inleveren. Tussen 7.00 en 9.00 uur is het dus aankleden, ontbijten en de laatste spullen pakken. Gelukkig staat iedereen ruim op tijd klaar, waarna er nog wat overgebleven boodschappen worden verdeeld.
We kijken allemaal terug op een fijn weekend met een fijne groep mensen. De vrijwilligers en de gasten hebben het voorzichtig al over volgend jaar.

Het was een succes! Het weekend liep goed, ook met onverwachte dingetjes. Het was erg geslaagd.
Mede dankzij de sponsoring via de ‘Op Stap’ subsidie van de hersenstichting, waarvoor heel veel dank!
En natuurlijk wil ik de vrijwilligers en de gasten bedanken voor hun inzet, het was top!

Marlies Bergmans

Enkele quotes/ervaringen vanuit dit weekend:

‘Ik ben kachel. Daarom dat ik waggel’ 😎

‘Jongerenweekend 2023 was heel gezellig!! Heerlijk genoten van leuke activiteiten en de gezelligheid van de groep. En natuurlijk niet te vergeten: de goede verzorging door de vrijwilligers, ontzettend bedankt!’

‘Otterloo was zo👍🏻

‘fijn dat er dit jaar voor het eerst een jongerenvakantie was, relaxt en enorm genoten. 100% voor herhaling vatbaar.’

‘Ik vond het een erg leuk en bijzonder weekend! Leerzaam om zo meer te leren over ataxie, leuk omdat we echt een leuke en gezellige groep hadden en het was ook echt één groep, niemand viel erbuiten. Topsfeer! Als de agenda het toelaat ben ik er volgend jaar graag weer bij 😊

‘Het was een topweekendje👍🏾

‘Geslaagd, gezellig en fijn!’

Pin It on Pinterest