Test fijne handmotoriek

Neurologische schade kan de fijne motoriek aantasten. Fijne motoriek zijn kleine, nauwkeurig, gecoördineerde bewegingen van in het bijzonder de handen en vingers. Voor een goede fijne motoriek is het noodzakelijk dat de hersenen en spieren goed samenwerken.

Om een indruk te krijgen van de fijne handmotoriek maakt de neuroloog gebruik van de Nine-Hole Peg Test (NHPT) – 9 staafjes in openingen test. Aangeraden wordt om met de minst aangedane hand te beginnen. Als er geen verschil is kan het best worden begonnen met de dominante hand. Dit is bij de meeste mensen de rechter hand. Hoe sneller de test wordt uitgevoerd hoe beter de fijne motoriek.

9-Hole Peg Test

De Nine-Hole Peg Test is een test waarbij men zo snel mogelijk 9 staafjes, één voor één, uit een bakje moet nemen en in 9 openingen in een bord steken. Vervolgens moet de patiënt de staafjes er weer uithalen en terug in het bakje leggen. Er mag maar één hand gebruikt worden per keer. De andere hand mag het testplankje wel ondersteunen. Het bakje met staafjes moet aan de zelfde kant staan als de hand die de test uitvoert. De volgorde van plaatsing in de openingen is niet belangrijk. 

De tijd van de test wordt gemeten vanaf het aanraken van het eerste staafje totdat het laatste staafje weer in de houder zit.

De test (beide handen) duurt drie tot vijf minuten. Als de test na zeven minuten nog niet klaar is wordt de test gestopt.

Pin It on Pinterest