Ondersteuning mantelzorger

Wat is een mantelzorger?

Een mantelzorger is iemand die, niet beroepsmatig, langdurig zorg verleent aan een hulpbehoevende oudere, chronisch zieke of gehandicapte naaste.

MantelzorgNL

MantelzorgNL is de landelijke vereniging voor iedereen die zorgt voor een naaste. Wat houdt Mantelzorg in, wat is de invloed op je eigen leven en wat komt er bij kijken? MantelzorgNL heeft hiervoor de (gratis) Wegwijzer Mantelzorg ontwikkeld. Deze Wegwijzer biedt antwoorden op de eerste vragen, die je kunt hebben als je zorgt voor een naaste. Er kan veel op je afkomen. De Wegwijzer Mantelzorg biedt houvast.

Als u zorgt voor een familielid of bekende met een chronische ziekte, handicap of hoge leeftijd, dan kunt u bij MantelzorgNL ook terecht voor informatie, advies en praktische steun.

Digitale Contactpunt voor Mantelzorgers in Nederland

De webkrant ‘Mantelzorger ben je niet alleen’ is een initiatief van het Digitale Contactpunt voor Mantelzorgers in Nederland (DCMN). Deze organisatie wil iedere mantelzorger de gelegenheid bieden om informatie te verkrijgen of zelf te geven over alles wat met mantelzorg te maken heeft. Hierdoor kan de zorgtaak van de mantelzorger minder zwaar vallen. 

Mantelzorgmakelaar

Wat is een mantelzorgmakelaar?

Een mantelzorgmakelaar is iemand die regeltaken overneemt van mantelzorgers, zodat zij minder worden belast. De mantelzorger weet als geen ander de weg in het ingewikkelde stelsel van zorgverlenende instanties en verlofregelingen. De mantelzorgmakelaar stelt zich ten doel de mantelzorger de juiste balans te bieden tussen de vele zorgtaken thuis, het functioneren op het werk en het onderhouden van sociale contacten.

Mantelzorgers werkzaam via Mantelzorgmakelaar hebben de post-HBO opleiding tot mantelzorgmakelaar succesvol afgerond en maken deel uit van het kwaliteitsregister van de BMZM (Beroepsvereniging Mantelzorgmakelaars). Via deze website vindt u mantelzorgmakelaars die u van dienst kunnen zijn in uw regio of provincie. Ook biedt de website informatie over de kosten van een mantelzorgmakelaar en hoe die eventueel vergoed kunnen worden door zorgverzekeraars, gemeenten, werkgevers of uit een PGB.

Pin It on Pinterest