Met een lach naar de OK

Ervaringsverhaal: Een jongere met Ataxie

COLUMN DOOR ANIEK VOLLENBROEK

‘Ik ben Steve uit Paramaribo. Ik zal zorgen dat je met een lach de operatiekamer (OK) zal ingaan, om vervolgens over leuke dingen te dromen’. Zo stelde de aardige meneer zichzelf voor. Deze meneer haalde mij op van de afdeling en bracht me naar de OK van het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam*. ‘Waar moet ik dan over dromen?’, vroeg ik. ‘Droom maar over iets leuks dat je in het vooruitzicht hebt’. En iets leuks in het vooruitzicht, dat had ik op dat moment zeker…

Op een donderdagochtend werd ik voor de derde keer geopereerd aan mijn oogspieren, een zogenaamde strabismus operatie. Deze operatie werd uitgevoerd in dag chirurgie. Hierbij meld je je in de ochtend op het afgesproken tijdstip aan en vervolgens word je geopereerd. Wanneer alles goed gaat mag je dezelfde dag weer naar huis. Daarnaast wordt deze operatie meestal onder volledige narcose uitgevoerd, wat betekent dat je een bepaalde tijd niet mag eten en drinken. In het achterhoofd houdende dat ik uit Twente kom, kun je wel stellen dat het een lange en vermoeiende dag was met veel reis- en wachttijd.

‘Ik ben Steve uit Paramaribo. Ik zal zorgen dat je met een lach de operatiekamer (OK) zal ingaan, om vervolgens over leuke dingen te dromen’.

Voor het aansturen van de ogen moeten de oogspieren (zes per oog) goed kunnen samenwerken. Bij mensen met ataxie verloopt dit schokkerig, dit wordt ook wel nystagmus genoemd. Dit kan resulteren in dubbelzien, ook wel diplopie genoemd. Na de eerste twee strabismus operaties is het dubbelzien zeker wel verminderd, maar nog niet genoeg. Daarom is er gekozen voor een derde strabismus operatie in het VUmc in Amsterdam.

Positief nieuws is dat tijdens de laatste controle bij de oogarts, in het VUmc in Amsterdam, bleek dat mijn dubbelzien aanzienlijk is verminderd. Dus nu maar hopen dat dit zo lang mogelijk zo blijft! Deze operatie zal ik niet snel vergeten. Terwijl ik glimlachend de OK binnenkwam, dacht ik aan wat voor leuks ik op dat moment in het vooruitzicht had.

Herinnert u zich nog mijn vorige column genaamd ‘Werk en studie?’ Na mijn herstel ben ik aan de slag gegaan bij mijn huidige werkgever, waar ik het ontzettend naar mijn zin heb en met veel plezier werk. U zult vast wel begrijpen dat ik heerlijk heb gedroomd tijdens deze operatie…!

Aniek

* Ter informatie: recentelijk is het VUmc gefuseerd met het AMC tot het Amsterdam UMC.

Tip van Aniek Vollenbroek


Een strabismus operatie kan je helpen het dubbelzien te verminderen. Overleg met je behandelend arts en vraag naar de mogelijkheden.

__________________

Download dit verhaal als pdf.

Wil je dit verhaal graag downloaden om op te slaan of te printen?

Pin It on Pinterest