Informatiepunt Wajong

Voor leden van Ieder(in)
13 oktober 2020

Nieuw: Informatiepunt Wajong
De Wajong gaat veranderen. Om mensen goed te informeren over de veranderingen, heeft Ieder(in) vanaf 1 oktober het Informatiepunt Wajong geopend.
Heb je vragen over wat de veranderingen voor jou gaan betekenen? Neem gerust contact op met het Informatiepunt Wajong. De medewerkers van het nieuwe informatiepunt zitten voor je klaar om je verder op weg te helpen. Contact opnemen kan per telefoon of via e-mail.
Telefoon: 085 – 400 70 22
E-mail: wajong@iederin.nl

Het Informatiepunt Wajong is telefonisch bereikbaar op:
Maandag 10.00 – 12.00 uur en 14.00 – 16.00 uur
Dinsdag 10.00 – 12.00 uur en 14.00 -16.00 uur
Woensdag 14.00 – 16.00 uur
Donderdag 10.00 – 12.00 uur en 14.00 – 16.00 uur
Vrijdag 10.00 – 12.00 uur en 14.00 – 16.00 uur
ADCA/Ataxie vereniging is lid van Ieder(in). Ieder(in) voert het Informatiepunt Wajong uit in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken.

Overstappen naar de Wajong 2010?
Met ingang van 1 januari 2021 gaat de Wajong veranderen. In de politiek wordt deze verandering ‘de vereenvoudiging van de Wajong’ genoemd. De veranderingen gaan in op 1 januari 2021. Voordat de veranderingen in gaan, kunnen mensen nog overstappen van de oude Wajong naar de Wajong 2010. Hoe zit dat precies? En waarom zou je die overstap maken?

Waarom overstappen?
Er zijn op dit moment drie verschillende Wajong-regelingen: de Wajong-regeling van voor 2010 (oude Wajong) en de Wajong-regeling van 2010 en de Wajong vanaf 2015. Voor sommige mensen die een uitkering krijgen op basis van de regeling van voor 2010, kan het financieel gunstig zijn om over te stappen naar de Wajong 2010. Het kan leiden tot een aanvulling op je loon uit de Wajong tot het wettelijk minimumloon per maand. En dat kan soms netto per maand flink meer opleveren.

Met ingang van 1 januari 2021 gaat de Wajong veranderen. In de politiek wordt deze verandering ‘de vereenvoudiging van de Wajong’ genoemd.

Let op! Dat overstappen naar de Wajong-regeling 2010 kan nog tot 30 november.

Wanneer aanvragen?
Het UWV geeft aan dat je voor 30 november 2020 een aanvraag voor de overstap moet indienen. Er volgt dan een uitnodiging voor een gesprek met een arbeidsdeskundige. Dit kan vanwege verwachte drukte ook in 2021 zijn. In dit gesprek wordt toegelicht wat de overstap betekent financieel en op het gebied van rechten en plichten. Daarna heb je 7 werkdagen de tijd om een beslissing te nemen. Als je beslist om over te stappen wordt dit met ingang van de 1e van de volgende maand gerealiseerd of uiterlijk per december 2020 (indien nodig met terugwerkende kracht).

Wanneer niet aanvragen?
Als je werkt met een aanvulling van de oude Wajong (voor 2010) en een maatmanwissel hebt, dan is het waarschijnlijk niet lonend om over te stappen.
Ook in de twee volgende situaties is overstappen niet lonend:
• Als je niet werkt.
• Als je wel werkt maar minder verdient dan 20% van je maatman-loon (meestal het wettelijk minimumloon)

Bij twijfel? Vraag een gesprek aan!
Als je niet zeker weet of de overstap je financiële situatie verbetert, dan is het verstandig om toch een aanvraag te doen om over te stappen naar Wajong 2010. Er wordt dan een gesprek ingepland. In dit gesprek wordt voorgerekend wat het je oplevert en of er iets verandert aan je rechten en plichten. Daarna heb je een week de tijd om te beslissen of je wel of niet wilt overstappen. Je kan dus altijd beslissen om het niet te doen.
De verwachte aantal aanvragen zorgen ervoor dat er mogelijk pas in 2021 een gesprek wordt ingepland. Je aanvraag moet wel voor 30 november 2020 indienen!

Hoe ga je te werk?

 1. Ga naar de rekentool op de website van het UWV
  Daar kan je snel zien of je erop vooruitgaat en zo ja hoeveel. Let op: de bremanregeling wordt in deze tool niet meegenomen én In deze tool zijn de effecten op toeslagen van de belastingdienst, en het UWV en gemeentelijke regelingen niet meegenomen.
 2. Vraag een gesprek aan via de website van het UWV
  Een gesprek voor de overstap aanvragen kan hier
 3. Gesprek met arbeidsdeskundige
  Je kan vooraf vragen of je iemand mee mag nemen of mee mag luisteren aan de telefoon (i.v.m. Corona). Vraag in dit gesprek of je de informatie op papier mee kan nemen, zodat je even na kan denken over je beslissing en het met iemand kan bespreken. Vraag ook bij wie je terecht kan als je nog vragen hebt.
 4. Bedenktijd
  Je hebt 7 dagen om de beslissing te nemen. Je kan deze dagen benutten om de informatie die je hebt gekregen goed te bekijken en door te nemen. Dat kun je ook doen met een medewerker van het Informatiepunt Wajong van Ieder(in).
 5. Beslissing
  Neem de beslissing of je wel of niet overstapt en geef dit door aan het UWV. Als je overstapt, dan gaat dit in op de 1e van de volgende maand of uiterlijk per december 2020 (indien nodig met terugwerkende kracht).

Pin It on Pinterest