Hulpmiddelen

Hulpmiddelen bij het drinken

Soms lukt het niet meer om te drinken uit een gewoon kopje of gewone beker. Een aangepaste beker kan uitkomst bieden. Er zijn veel aangepaste bekers verkrijgbaar. Voor advies en begeleiding bij de aanschaf van de juiste hulpmiddelen kunt u een ergotherapeut raadplegen.

Bij slikproblemen kunnen de volgende bekers handig zijn (u kunt via Google de termen invullen zodat u verschillende verkooppunten ziet):

 • De Handy Cup: dit is een schuine beker. Door de vorm kantelt het hoofd niet achterover bij het drinken.
 • De Thermosana-beker: deze heeft een groot oor, waardoor de beker goed kan worden vastgehouden. Door de vorm kantelt het hoofd niet achterover bij het drinken.
 • De Heidibeker: deze beker helpt vloeistof doseren en bevordert een goede lipsluiting.
 • De Novo Cup: deze beker is geschikt wanneer u liggend wilt drinken.

 Bij motorische problemen kan één van de volgende bekers geschikt zijn:

 • Een zware mok met een groot handvat.
 • De Tremorbeker: deze heeft een waaiervormig inzetstuk waardoor de bewegingen van de vloeistof worden vertraagd.
 • Een beker met twee handvatten, bijvoorbeeld de handycup of de Caring-mug.
 • Een beker met een tuitdeksel.
 • Een beker met een deksel en rietje.

Hulpmiddelen bij het eten

Ook eten kan problemen opleveren. Door ongecontroleerde bewegingen kan het bijvoorbeeld lastig zijn om een vork of lepel naar de mond te brengen. Ook kan het zijn dat het niet lukt om eten van het bord af te scheppen zonder daarbij te morsen.

De volgende hulpmiddelen zijn beschikbaar:

 • Bestek met een dikke handgreep is beter vast te houden. Doordat er meer grip op het handvat komt, kan er ook meer sturing aan het bestek worden gegeven.
 • Er is verzwaard bestek, waardoor het beven van de armen en hand worden onderdrukt.
 • Om het opscheppen makkelijker te maken, kan een diep bord of een bord met bordrand worden gebruikt.
 • Als eten moeizaam gaat, kan het meer tijd kosten. Om het eten warm te houden, kan een warmhoudbord worden gebruikt.
 • Een antislipmatje zorgt dat het bord of de beker niet wegschuift.

Hulpmiddelen bij spraakbeperkingen

KMD is leverancier van kwalitatief hoogwaardige hulpmiddelen ter compensatie van spraakbeperkingen en motorische beperkingen.
Op hun website kunt u productinformatie vinden en ook algemene informatie over de nieuwste ontwikkelingen, de service, de aanvraagprocedure en gebruikerservaringen. In alle gevallen is het mogelijk om een beroep te doen op de adviseurs van KMD, zij kunnen samen met u uitzoeken wat de beste oplossing in uw situatie is. KMD ontwikkelt, produceert en levert de meeste hulpmiddelen geheel in eigen beheer.

Commap – communicatie apparatuur BV
Commap levert allerlei communicatiehulpmiddelen aan mensen die een belemmering ervaren in de communicatie. Commap – communicatie apparatuur BV geeft advies bij de selectie van hulpmiddelen en begeleidt het gehele traject van aanvraag en het gebruik van het hulpmiddel. Ze werken samen met de meeste zorgverzekeraars in Nederland.

Commap heeft een pagina aangemaakt met de meest gebruikte hulpmiddelen bij de ziekte van Huntington. De meeste hulpmiddelen zijn ook geschikt wanneer er sprake is van ataxie.

Diversen

Senso-Care verkoopt vele hulpmiddelen voor eten, drinken en communicatie. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en levert ook materialen voor sensorische informatieverwerking. Deze hulpmiddelen kunnen gebruikt worden wanneer mensen problemen hebben met het verwerken van verschillende zintuiglijke prikkels (zicht, geluid, tast, geur en smaak). Senso-Care heeft onder andere een gewichtendekbed ontwikkeld, die door de diepe druk op het lichaam verlichting kan bieden.

Aanpassingen.NL houdt zich bezig met allerlei praktische problemen die mensen met een handicap of functiebeperking in het dagelijkse leven tegenkomen. Zij willen deze mensen begeleiden naar het vinden van een passende oplossing. Dit kan in de vorm van advies, informatie of een ontwerp van een hulpmiddel of aanpassing, allemaal gericht op het behouden en verbeteren van functies. Denk hierbij aan rolstoelaanpassingen, woningaanpassingen en liften. Diensten worden geleverd aan particulieren, werkgevers, gemeenten (WVG), zorgverzekeraars, verpleeghuizen en verzorgingshuizen.

Able 2 B.V. levert Zorg & Revalidatie hulpmiddelen uitsluitend via de vakhandel: medische speciaalzaken, thuiszorgwinkels, webwinkels, revalidatie en speciaalzaken, apotheken en zorginstellingen. Alle hulpmiddelen kunnen wel gewoon in de webshop bekeken worden en aangeschaft worden via verkooppunten in de buurt van de woonplaats van de klant.

Vivas Medica BV is een webwinkel met rollators, stokken, aangepast bestek en vele andere hulpmiddelen.

Het Nieuwe Hulpmiddelenboekje is een uiterst handig boekje met informatie over hulpmiddelen, die gebruikt kunnen worden door zorgverleners om de zelfredzaamheid van cliënten te behouden of te verbeteren. Per hulpmiddel is heel praktisch weergegeven hoe deze er uit ziet, hoe het kan bijdragen aan de zelfredzaamheid, voor welke doelgroep het is en hoe deze te verkrijgen is etc. Het boekje kan via de website besteld worden voor € 3,75. 

Vilans hulpmiddelenwijzer is onafhankelijk en bevat objectieve informatie over bijna 10.000 hulpmiddelen. Van elektrische rolstoel tot douchestoel, over alle soorten hulpmiddelen vind je gegevens voor je keuze. Hoe ziet het hulpmiddel eruit, waar gebruik je het voor, voor wie is het geschikt en waar moet je op letten als je het product aanschaft? De meeste hulpmiddelen zijn tot in detail uitgewerkt, met bijvoorbeeld informatie over de uitvoeringsvormen, richtprijzen, verschillende fabrikanten, afmetingen en waar mogelijk een afbeelding.

Medifix wil het werk van professionals in ziekenhuizen, zorginstellingen en praktijken makkelijker en aangenamer maken. Daartoe is een assortiment medisch meubilair en zorgproducten samengesteld, dat zich onderscheidt door functionaliteit, degelijkheid, flexibiliteit, duurzaamheid en design. Hoewel Medifix zich vooral op professionals richt, kunnen ook particulieren gebruik maken van het aanbod.

Sarkow is gespecialiseerd in het leveren van exclusieve producten voor mensen met een beperking. Zij zijn gespecialiseerd in eetapparatuur, armondersteuning, speciale drinkbekers en bestek, loophulpen, bekledingsmateriaal voor stoffering en therapiemateriaal, diverse stoelen en dekens, die rust en comfort brengen.

Pin It on Pinterest