Een ervaring rijker!

Ervaringsverhaal: Mantelzorger

ERVARINGEN DELEN DOOR ELS ZWETSLOOT

Omdat mijn zus een B&B in Frankrijk heeft overgenomen en ik haar daar graag wilde bezoeken, ben ik mij gaan verdiepen in vervanging van de mantelzorg. Ik zag het niet zitten om Hans een weekje in een verpleeghuis te laten logeren.

Als ik een leuke week heb, moet hij dat zeker hebben, was mijn gedachte! Met ‘Handen in huis’ heb ik gevonden wat ik zocht. Een afspraak was snel gemaakt. Maar de kosten bezorgden mij in eerste instantie wat hoofdbrekens, onze zorgverzekering (DSW Zorgverzekeraar) vergoedt dit niet. Een andere optie was via de WMO en dit bleek mogelijk. Om een weekje weg te gaan zou ik per maand een aantal uren via een PGB op moeten sparen en bewijzen dat ik met een portemonnee om kan gaan. Dit leek mij wat omslachtig.

Als ik een leuke week heb, moet hij dat zeker hebben, was mijn gedachte! Met ‘Handen in huis’ heb ik gevonden wat ik zocht.

Omdat Hans gelijktijdig moeilijkheden had met zijn gebit, ben ik me in verzekeringsland gaan verdiepen, met resultaat! Van onze nieuwe zorgverzekeraar mag ik per jaar 10 dagen vervanging van de mantelzorg aanvragen. ‘Handen in huis’ regelt alle financiën direct bij onze nieuwe zorgverzekering VGZ.

Zo heb ik begin januari in Frankrijk van een heerlijke en ontspannen werkweek kunnen genieten. En ook Hans had het prima naar zijn zin, wat wil je, ze hebben samen ‘Miniworld Rotterdam’ bezocht.

Om de mantelzorger te vervangen, is er bij de meeste zorgverzekeringen, in de aanvullende pakketten, een aantal dagen of een budget opgenomen waaruit de zogenaamde respijtzorg vergoed wordt.

24-uurs mantelzorgvervanging

‘Handen in huis’ regelt met behulp van enthousiaste vrijwilligers in heel Nederland 24-uurs vervanging van mantelzorgers, in die situaties waar de hulpvrager zonder de hulp van de mantelzorger niet alleen thuis kan blijven. Als vrijwilliger bij ‘Handen in huis’ maak je het mogelijk dat een mantelzorger er met een gerust hart even tussenuit kan.

Een mantelzorger zorgt dag in dag uit voor een hulpvrager die zonder hem of haar niet zelfstandig thuis kan functioneren. Help mee en geef iemand de ruimte om minimaal 3 aaneengesloten dagen (en 2 nachten) op adem te komen.

Wat maakt dit werk zo zinvol?

Het is ongelofelijk belangrijk om mensen in deze situatie te helpen. Een mantelzorger heeft af en toe rust en ontspanning nodig. Zij kunnen soms tijdelijk een beroep doen op een zorginstelling, maar hoe mooi is het om mensen in de eigen thuissituatie te kunnen helpen en hen daar dat stukje veiligheid te bieden dat zij zo hard nodig hebben?
Het is prachtig en het werkt!

Zie verder https://handeninhuis.nl

Tip van Els Zwetsloot


Gun jezelf als mantelzorger af een toe een vakantie voor
jezelf. Er is meer mogelijk dan je denkt. Bijvoorbeeld hulp
via Handen in Huis. Via de WMO of via de zorgverzekering
wordt dit vergoed.. Zoek het eens uit!

__________________

Download dit verhaal als pdf.

Wil je dit verhaal graag downloaden om op te slaan of te printen?

Pin It on Pinterest