Ataxie & logopedie

Mensen met Ataxie geven aan dat het ingrijpendste symptoom van hun aandoening hun verminderde spraakvermogen is. 
Goede verstaanbaar kunnen spreken is een must, wanneer je je realiseert hoe belangrijk het in ieders leven is om goed te kunnen blijven communiceren. Je kunt immers niet zonder om je sociale relaties goed te onderhouden. Daarnaast zul je – om je eigen regie over je leven te kunnen blijven voeren – goed onder woorden moeten kunnen brengen wat jouw bezighoudt en hoe jij je leven wilt inrichten.

Voor mensen met ataxie is logopedie dan ook een belangrijke ondersteuning om je spraak zo lang mogelijk goed te kunnen houden. Daarbij is het belangrijk om hier tijdig mee te starten. De meeste winst wordt behaald wanneer de spraak nog niet zo is aangedaan.
Dat komt onder andere door de neuroplasticiteit van de hersenen.
De hersenverbindingen, die je bij het spreken gebruikt, blijven langer intact door ze veelvuldig te oefenen en te gebruiken. Daarnaast kunnen bij voortschrijdende ataxie door oefeningen nieuwe hersenverbindingen worden aangelegd, die gebruik maken van de eerder genoemde neuroplasticiteit van de hersenen.

Het gebruik van de voicetrainer is een goede mogelijkheid gebleken om bij logopedie ook in de thuissituatie de spraak te oefenen. Voor het gebruik van de voicetrainer bij Ataxie is eerder een apart onderzoek geweest.
In samenwerking met het ParkinsonNet is de app van de voicetrainer nu ook beschikbaar voor mensen met ataxie en voor alle type mobielen te geschikt om te gebruiken. Daarbij loopt een onderzoek, IMPRESS genaamd, die de logopedisten en hun cliënten ondersteunt in het gebruik van de voicetrainer.
Logopedisten hebben bovendien de mogelijkheid gebruik te maken van een dashboard en een paar maal persoonlijke coaching bij het gebruik hiervan. Omdat naast Parkinson ook Ataxie de doelgroep is van dit onderzoek, hoeft een logopedist die cliënten met ataxie begeleid, geen lid van ParkinsonNet te zijn om aan het onderzoek te kunnen deelnemen.

Vanwege enige personele en technische problemen eind 2024 was het project nog niet volledig beschikbaar, maar per 1 januari 2025 behoren die rimpelingen tot het verleden.
Logopedisten kunnen zich aanmelden via:
hanneke.kalf@radboudumc.nl

In de loop van 2025 wordt er opnieuw een training vanuit ParkinsonNet georganiseerd voor logopedisten die mensen met ataxie begeleiden. Ook deze training is beschikbaar voor logopedisten, die geen lid zijn van ParkinsonNet.

Lees hier de PDF versiemet extra info

Pin It on Pinterest